Невідома хвороба в Індії: у крові пацієнтів виявили частинки свинцю та нікелю

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Невідома хвороба в Індії: у крові пацієнтів виявили частинки свинцю та нікелю

Irwan / Unsplash

Медики індійського штату Андхра-Прадеш виявили сліди частинок свинцю і нікелю у зразках крові сотні пацієнтів, яких напередодні шпиталізували через невідому хворобу. Про це повідомляє Reuters.

Високий рівень свинцю у крові може порушити розвиток мозку, нервової системи і життєво важливих органів, таких як серце і легені. Наразі більшість з понад 400 шпиталізованих страждають від запаморочення, головних болів і блювоти. Водночас у них негативний результат на COVID-19.

Перед цим федеральний депутат Нарасімха Рао заявляв, що «найбільш вірогідною причиною є отруйні хлорорганічні речовини».

«Це один з варіантів», — прокоментувала тоді директорка громадської охорони здоровʼя у штаті Гіта Прасадіні. За її словами, за останні 24 години не було виявлено ніяких нових серйозних випадків захворювання. Проте на вихідних помер 45-річний чоловік.

Лікарі очікують на результати аналізів з декількох лабораторій, щоб встановити точну причину.

Хлорорганічні сполуки заборонені або обмежені в багатьох країнах після того, як дослідження повʼязали їх з онкозахворюваннями та іншими потенційними ризиками для здоровʼя. Однак деякі забруднювачі залишаються в навколишньому середовищі роками і накопичуються в жирах тварин і людей. Наразі відомо, що ці хімічні речовини присутні в окремих засобах для боротьби з комарами.

За даними органів охорони здоровʼя США, вплив хлорорганічних пестицидів протягом короткого періоду може викликати судоми, головний біль, запаморочення, нудоту, блювоту, тремор, сплутаність свідомості, мʼязову слабкість, невиразну мову, слиновиділення і пітливість.