Китай попередив про спалах «невідомої пневмонії» у Казахстані — вона смертоносніша за коронавірус. Там спростовують

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Посольство Китаю у Казахстані попередило своїх громадян на території цієї країни про пневмонію «невідомого походження», показник смертності від якої вищий, ніж від коронавірусу. Міністерство охорони здоров’я Казахстану це спростовує.

Посольство випустило заяву 9 липня, повідомляє CNN.

У посольстві попередили громадян про спалах пневмонії невідомого походження у цій країні. Там наголосили, що від цього захворювання з початку року померли 1 772 людей, зокрема, 628 смертей сталися тільки у червні. Деякі з померлих були громадянами Китаю.

«Смертність від цього захворювання набагато вища, ніж від нового коронавірусу. Департаменти охорони здоров’я країни проводять порівняльні дослідження вірусу пневмонії, але поки не виявили вірус», — наголосили у заяві.

Кількість нових випадків пневмонії зросла з середини червня по всій країні, пише посольство, додаючи, що в деяких місцях влада повідомляє про сотні нових випадків на добу. «Ця хвороба набагато більш небезпечна, ніж COVID-19», — підкреслили у заяві.

За інформацією посольства, з середини червня спалахи хвороби зафіксували у провінціях Атирау, Актобе, а також у місті Шимкент, де загалом зареєстрували майже 500 нових випадків і понад 30 критично хворих пацієнтів.

У той же час, Міністерство охорони здоров’я Казахстану заявило, що інформація про те, що в країні є випадки «невідомої пневмонії, більш смертоносної, ніж коронавірус», не відповідає дійсності.

«Радио Азаттык» пише, що в останні тижні в Казахстані різко зросла захворюваність на пневмонію. У більшості пацієнтів виявляються симптоми коронавірусу, але тест на COVID-19 дає негативний результат. Медики заявляють, що спалах пневмонії, не характерний для літнього сезону, повʼязаний з поширенням коронавірусу. Влада побічно це визнала, включивши в клінічний протокол поняття «ймовірний випадок коронавірусної інфекції» і почавши призначати хворим на пневмонію такі ж препарати, як і хворим на коронавірус. Але в статистику інфікованих COVID-19 влада включає тільки тих, у кого коронавірус підтверджений ПЛР-тестами.

Через спалах коронавірусу і різке зростання кількості госпіталізацій з пневмонією, з 5 липня у країні ввели двотижневий карантин — призупинили роботу деяких підприємств сфери послуг, роздрібної торгівлі, діють обмеження на пересування, заборонені автобусні перевезення між містами і регіонами.

  • Загальна кількість інфікованих коронавірусом у Казахстані перевищила 54 тисячі, з них померли — 264 хворих. За минулу добу у країні зафіксували 1 726 нових випадків.
  • Одним з тих, хто заразився коронавірусом, став перший президент Нурсултан Назарбаєв. Про його одужання стало відомо 2 липня.
  • Президент Казахстану оголосив 13 липня днем національної жалоби за жертвами коронавірусу.
  • Водночас, розвідки США, Австралії, Нової Зеландії, Канади і Великої Британії (альянс «Пʼяти очей») звинувачують Китай у тому, що вони приховували будь-яку інформацію про коронавірус, а лікарів змушували мовчати або «зникати».