Зеленський відтермінував до 1 січня 2022 року «касові апарати» для ФОПів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Зеленський відтермінував до 1 січня 2022 року «касові апарати» для ФОПів

Пресслужба президента України

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який відтерміновує запровадження обовʼязкових реєстраторів розрахункових операцій («касових апаратів») для більшості категорій фізичних осіб — підприємців до 1 січня 2022 року.

Про це повідомляє пресслужба його Офісу.

Йдеться про підприємців другої та четвертої груп.

Підприємці другої групи мають ліміт доходу — 5 мільйонів гривень на рік. Їм можна торгувати на ринках, у магазинах, в інтернеті, займатися ресторанним бізнесом і торгувати пивом, надавати побутові послуги, виробляти товари й займатися фрілансом.

Підприємці четвертої групи — це сільгосптоваровиробники, які організували сімейне фермерське господарство.

Що ще передбачає закон?

  • скасування кешбеку;
  • привʼязування всіх лімітів фіскалізації до мінімальної заробітної плати;
  • зменшення списку ризикових видів діяльності;
  • скасовує штрафи за невідповідність готівки на місці до коштів, які зазначені в денному звіті реєстратора розрахункових операцій;
  • продовження на рік знижених штрафів за порушення закону про РРО.

Нагадаємо, у вересні 2019 року депутати ухвалили закони, що зобовʼязують ФОП використовувати касові апарати. Вони вводять систему повернення коштів покупцям за виявлення нефіскальних чеків.

Окрім того, у жовтні 2019 року Зеленський підписав указ № 761/2019 про сприятливі умови для ФОПів. Документ передбачав, що з 1 січня 2020 року підприємці зможуть замість купівлі касових апаратів і видачі паперових чеків завантажити на свій смартфон відповідний додаток і видавати за його допомогою електронні чеки.