Міністр оборони: Україна готова збільшити внески в операції НАТО і чекає ПДЧ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністр оборони Андрій Таран заявив, що Україна готова збільшити національні внески в операції НАТО і направити для роботи в структурах Альянсу додатковий персонал.

Про це він розповів в інтервʼю «Урядовому курʼєру».

«Ми готові збільшити національні внески в операції під проводом НАТО, направити для роботи у структурах Альянсу додатковий військовий та цивільний персонал, розпочати виконання практичних заходів з налагодження обміну інформацією в режимі реального часу, застосовуючи автоматизовані системи», — сказав міністр.

Таран вважає, що це має суттєво наблизити Україну до повноправного членства в Організації Північноатлантичного договору.

За його словами, Україна в 2021 році розраховує отримати План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) після саміту Альянсу.

  • У квітні НАТО затвердило новий пакет підтримки для України і Грузії, який полягає в посиленні присутності кораблів альянсу в Чорному морі, а також проведенні спільних навчань та обміні радіолокаційними даними.
  • Після цього було проведено низку військових навчань і тренувань сил НАТО з українськими військовими. На найближчих із них українські підрозділи протиповітряної оборони вперше будуть «збивати» американський розвідувально-ударний безпілотник MQ-9 Reaper.
  • 3 грудня група експертів НАТО опублікувала доповідь, яка стане основою стратегії Альянсу на найближчі 10 років. Згідно з нею, основну загрозу НАТО вбачає у Росії і Китаї, але у РФ більше, оскільки вона ближче до кордонів блоку. У доповіді згадується важливість розвитку і розширення співпраці з Україною і Грузією, особливо в Чорному морі.