У Парижі протести проти закону про захист поліції переросли у масштабні безпорядки

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Парижі десятки тисяч представників профспілок, активістів і «жовтих жилетів» вийшли на демонстрацію проти закону про національну безпеку. Акції в центральних районах невдовзі переросли в масштабні сутички з поліцією.

Як повідомляють Le Figaro і Reuters, люди маршем йшли з транспарантами і вимагали припинити «поліцейське насильство і утиски прав громадян», але вже через кілька годин почалися локальні сутички.

Поліція стягнула сили, що дало поштовх масовим заворушенням. Люди почали закидати поліцію фарбою, фаєрами, камінням і пляшками. В районі Єлисейських Полів демонстранти спробували навіть звести барикади, але поліція відтіснила частину протестувальників. Правоохоронці застосували водомети, гумові кулі і сльозогінний газ.

Заворушення супроводжувалися погромами магазинів і підпалами автомобілів. Зараз активні сутички йдуть біля станцій метро, адмінбудівель та на невеликих площах.

Затримано щонайменше 100 людей, 22 з яких вже арештовані. Організатори заявили, що всього проходить близько 90 демонстрацій у великих і середніх містах Франції.

  • Парламент Франції планує ухвалити новий законопроєкт про безпеку, який передбачає посилення поліції та заборону на появу фотографій та імен окремих правоохоронців у медіа і соцмережах. Цей проєкт — частина урядової стратегії з боротьби зі злочинністю та тероризмом, яку запропонував президент Емманюель Макрон.
  • 28 листопада в Парижі та інших містах країни почалися акції протесту проти цього законопроєкту. Люди почали закидати поліцейських пляшками і феєрверками, а силовики застосували сльозогінний газ. Вже 1 грудня парламент Франції відкликав статтю про заборону публікацій фото силовиків.
  • До протестів також підштовхнуло відео побиття поліцейськими темношкірого музичного продюсера Мішеля Зеклера.