Reuters: Літак Boeing 737 MAX виконає перший демонстраційний рейс після 20-місячної перерви

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Videvo

Літак Boeing 737 MAX готується вперше зʼявитися на публіці відтоді, як припинив літати через смертельні авіакатастрофи — з березня 2019 року. Про це повідомляє Reuters.

Рейс авіакомпанії American Airlines запланований на 2 грудня. Літак має вилетіти з міста Даллас (штат Техас) до міста Талса (штат Оклахома). На борту будуть представники ЗМІ та компанії. Він відбудеться за кілька тижнів до першого комерційного пасажирського рейсу за 20 місяців — 29 грудня.

Головний виконавчий директор American Airlines Дуг Паркер заявив, що 1 грудня він літав на літаку MAX з дружиною і колегами з авіакомпанії «абсолютно спокійно».

Польоти найпродаванішого літака Boeing зупинили 10 березня 2019 року, після того, як у двох аваріях за 5 місяців загинули 346 осіб. Ця найсерйозніша криза в галузі за останні десятиліття підірвала лідерство США в галузі авіаційного регулювання.

У листопаді 2020 року Федеральне управління цивільної авіації США схвалило літак після зміни конструкції і проведення навчань.

Плавне повернення до експлуатації літаків MAX розглядається як критично важливий крок для репутації та фінансів Boeing, які сильно постраждали через припинення поставок MAX, а також через коронакризу.

Експлуатація Boeing 737 MAX була припинена після двох катастроф. 10 березня 2019 року в Ефіопії розбився Boeing 737 MAX 8 авіакомпанії Ethiopian Airlines, загинули 157 осіб. 29 жовтня 2018 року жертвами катастрофи літака аналогічної моделі компанії Lion Air в Індонезії стали 189 осіб. Після перевірок виявилося, що літак Boeing 737 MAX має вади у програмному забезпеченні. Система вирівнювання автоматично скеровувала літак до землі. Після цього багато країн, включно зі США і державами Євросоюзу, з міркувань безпеки призупинили експлуатацію літаків даної серії.