Комісія ООН проголосувала за виключення канабісу з переліку важких наркотиків. Що це означає?

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Комісія ООН проголосувала за виключення канабісу з переліку важких наркотиків. Що це означає?

davide ragusa / Unsplash

Комісія ООН з наркотичних засобів проголосувала за виключення марихуани зі списку найнебезпечніших наркотиків на кшталт героїну. Про це пишуть The New York Times і Vice.

До складу Комісії входять 53 держави-члени. З них 27 проголосували за, 25 — проти, одна країна утрималась (NYT пише, що це Україна). Зокрема, проти виступили Росія, Китай, Нігерія та Пакистан.

У багатьох країнах, які орієнтуються на діяльність ООН, це рішення може посприяти легалізації медичного канабісу та більшій доступності ліків на його основі. Також це рішення стимулюватиме науковців досліджувати медичні властивості марихуани.

Пропозиція виключити канабіс зі списку важких наркотиків надійшла від Всесвітньої організації охорони здоровʼя. Разом з цією рекомендацією обговорювали ще пʼять пунктів з послаблення контролю за речовинами, які виготовляють з канабісу, проте жоден з них комісія не ухвалила.

Наразі медичний канабіс легалізований в Канаді, Ізраїлі, Нідерландах, Чехії, Австралії та Німеччині.

Виконавчий директор Міжнародного консорціуму з наркополітики Анна Фордхем пояснила, що саме наявність канабісу у списку важких наркотиків заважала багатьом країнам легалізувати його в рекреаційних цілях.

«Первісне рішення [у 1961 році] про заборону канабісу не мало наукового підґрунтя і походило з колоніальних забобонів і расизму. Це ігнорувало права і традиції спільнот, які століттями вирощували та використовували канабіс в медичних, терапевтичних, релігійних і культурних цілях, і призвело до того, що мільйони людей притягнули до кримінальної відповідальності та увʼязнили», — пояснила Фордхем.

Питання медичного канабісу в Україні обговорюється тривалий час. В Офісі президента напередодні місцевих виборів заявили, що тема канабісу актуальна, але на ній багато спекулюють. Уже 10 листопада голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія повідомив, що в парламенті створили робочу групу, яка напрацьовує законопроєкт про застосування медичного канабісу в Україні.

Користь медичної марихуани. Головний (на сьогодні) лікувальний ефект медичного канабісу — він полегшує хронічні болі, не повʼязані з раковими захворюваннями, зокрема нейропатичні болі — при розсіяному склерозі, ревматоїдному артриті, фіброміалгії. Надійних (статистично значущих) свідоцтв, що канабіс допомагає раковим пацієнтам немає, бо медики не проводили повноцінні клінічні випробування — на великих групах пацієнтів, із контрольною групою. Є тільки свідчення окремих пацієнтів про те, що канабіс їм допоміг.