ЄС оцінив виконання Україною Угоди про асоціацію: похвалив турборежим, розкритикував боротьбу з корупцією

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
ЄС оцінив виконання Україною Угоди про асоціацію: похвалив турборежим, розкритикував боротьбу з корупцією

Flickr / EU-Ukraine Cooperation

Європейський Союз опублікував щорічний звіт про перебіг імплементації Угоди щодо асоціації між Україною та ЄС.

Про це повідомляється на сайті Європейської комісії.

Серед іншого, ЄК похвалила «турборежим», в якому Верховна Рада працювала перші місяці нового скликання. «У ключових реформах, таких як банківська і земельна, також є зрушення, попри спалах пандемії коронавірусу», — зазначили в Єврокомісії.

Позитивно європейські посадовці оцінюють початок роботи Вищого антикорупційного суду і поліпшення співпраці між Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП). Водночас в ЄК звернули увагу, що кількість обвинувальних вироків у справах про корупцію поки залишається малою.

Також члени Єврокомісії не оминули увагою й останні рішення Конституційного суду, які «поставили під сумнів досягнення країни в боротьбі з корупцією і підтвердили, що серйозна судова реформа залишається життєво важливою».

Європосадовці наполягають на необхідності забезпечити незалежність Національного банку і підтримати довгострокову грошово-кредитну і фінансову стабільність країни, попри відставку глави НБУ Якова Смолія в липні.

У звіті підкреслюється прогрес, якого Україна досягла в цифровізації. ЄС також вітає реформу децентралізації та закликає Україну ухвалити наступні законопроєкти для її завершення.

Крім того, на думку Єврокомісії, подальші узгоджені зусилля необхідні також у секторах енергетики, корпоративного управління державними підприємствами та в галузі судової реформи і верховенства права.