Група міжнародних юристів працює над криміналізацією екоциду. Його хочуть прирівняти до злочинів проти людяності

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Група із 13 міжнародних юристів працює над криміналізацією руйнування світових екосистем і юридичним визначенням поняття екоцид, яке доповнювало б список міжнародних злочинів, таких як злочин проти людяності, воєнні злочини і геноцид.

Як пише The Guardian, групу очолюють адвокат, директор Центру міжнародних судів і трибуналів Філіп Сендс і колишня суддя Міжнародного кримінального суду (МКС) Флоренс Мумба.

Робота ведеться у рамках проєкту Фонду Stop Ecocide на прохання шведських парламентаріїв. Криміналізацію руйнування світових екосистем раніше підтримували низка європейських і острівних країн (Вануату і Мальдіви), останнім з яких загрожує підвищення рівня океану. Вони виступають за те, щоб визначити екоцид як злочин проти безпеки людства.

«Настав час використовувати силу міжнародного кримінального права для захисту нашого глобального навколишнього середовища. Я сподіваюся, що ця група зможе виробити практичне, ефективне та стійке визначення, яке дозволило б вирішити внесення поправок до статуту МКС», — сказав Сендс, пояснивши, що розширення статуту надасть суду право розглядати справи про знищення навколишнього середовища і експлуатацію природних ресурсів.

У Stop Ecocide заявили, що в більшості випадків за екоцид буде колективна (державна) відповідальність. Якщо криміналізація буде введена, то всі країни, які ратифікували статут МКС, будуть зобовʼязані включити пункт про екоцид у своє національне законодавство.

«Це означає, що буде безліч варіантів судового переслідування [корпорацій] в усьому світі. Злочин має мати масовий, систематичний або широкомасштабний характер. Імовірно, ми говоримо про масштабну вирубку лісів Амазонії, глибоководне донне тралення або розливи нафти. Ми хочемо поставити це на один рівень зі звірствами, які розслідуються в МКС», — заявив голова Stop Ecocide Джоджо Мехта.