ООН: Карпати опинилися у великій небезпеці через вирубку лісів і зміни клімату

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
ООН: Карпати опинилися у великій небезпеці через вирубку лісів і зміни клімату

Victor Xok / Unsplash

Організація Обʼєднаних Націй попередила про те, що Карпатський регіон перебуває у небезпеці через вирубку лісів і кліматичні зміни. Про це заявила виконавчий директор програми ООН з питань навколишнього середовища Інгер Андерсен, передає пресслужба організації.

Вона зазначила, що ліси постійно незаконно вирубують, а деревину продають за кордон. Окрім цього, за останні роки Україна пережила кілька руйнівних повеней. Почасти це повʼязано зі зміною клімату, але незаконно вирублені великі ділянки лісу могли б захистити від повеней — вони мали вбирати надлишкову воду.

Андерсен представила кілька кроків, які мають захистити екосистему. Насамперед треба прискорити реалізацію планів уряду щодо збереження та раціонального використання природних ресурсів. Цей план має зберегти екосистеми недоторканими та помʼякшити наслідки зміни клімату.

По-друге, треба посилити закони. Велику загрозу Карпатам становить незаконна діяльність з вирубки. Злочинні угруповання без докорів сумління вдаються до насильства — залякують та тиснуть на лісників і активістів, які намагаються їх зупинити. У 2017 році в ООН заявляли, що недостатня жорсткість законів — це головний чинник вирубки лісу.

«Я закликаю захистити тих, хто перебуває на передовій: треба зупинити діяльність банд і притягнути до відповідальності великі компанії, які беруть участь у закупівлі незаконної деревини. Це реально зробити. Румунські сили безпеки у 2018 році розігнали мережу незаконних лісозаготівель», — наголосила Андресен.

Третім необхідним кроком вона вважає розширення транскордонної співпраці. Екосистеми Карпат взаємоповʼязані. Наприклад, Східні Карпати розташовані в Румунії, Україні, а також Словаччині та Польщі. Уряди цих країн мають консолідуватись і боротись з вирубками карпатських лісів.

«Те, що відбувається в одній країні, впливає на іншу. Розширення транскордонного співробітництва — в інтересах усіх», — наголосили в ООН.

Четвертий необхідний крок — боротьба зі змінами клімату. Україна — всього лише одна країна в Карпатському регіоні, яка відчула всю силу повені. Затоплення буде тільки посилюватися, завдаючи шкоди не тільки екосистемам, але й людям і економіці. Треба діяти на випередження, перш ніж ситуація не погіршилася — принаймні треба скоротити викиди парникових газів.

Андерсен додала, що за останні 20 років незаконні рубки обійшлися Румунії у понад €5 мільярдів.

«Карпати стикаються з безліччю різноманітних загроз. Але швидкі та рішучі дії щодо здійснення всіх протоколів, положень і статей Конвенції можуть зменшити ці загрози. Ми повинні зупинити нелегальних лісорубів. Докладіть всіх зусиль у боротьбі зі зміною клімату і поверніть до життя деградовані землі та ліси. Це поліпшить природний капітал регіону, його економічну стійкість і добробут людей», — наголосили в Організації Обʼєднаних Націй.