Прессекретар МЗС Китаю опублікував «фото» із стратою дитини австралійським солдатом. Канберра вимагає вибачень

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Австралія просить Twitter видалити пост прессекретаря МЗС Китаю Ліцзяна Чжао, який опублікував фейкове фото із австралійським солдатом, і вимагає від КНР вибачень за дії свого чиновника.

Як повідомляє BBC, Чжао 30 листопада опублікував твіт зі змонтованим зображенням, на якому австралійський солдат тримає закривавлений ніж біля горла афганської дитини.

«Шоковані вбивством афганських цивільних осіб і полонених. Рішуче засуджуємо подібні дії і закликаємо покарати винних», — сказано у підписі до твіту. Чжао таким чином відреагував на недавній звіт Збройних сил Австралії, які чотири роки розслідували факти вбивств австралійськими бійцями SAS афганців під час війни в 2009—2013 роках.

Премʼєр-міністр Австралії Скотт Моррісон назвав зображення огидним. «Це вкрай обурливо і не має ніякого виправдання. Китайському уряду має бути соромно», — сказав він.

У МЗС КНР у відповідь заявили, що це Австралії має бути соромно за своїх військових.

Варто зазначити, що згідно зі звітом, бійці SAS дітей ножами не різали.

  • 18 листопада Міноборони Австралії оприлюднило звіт чотирирічного розслідування, в якому говорилося про факти вбивств щонайменше 39 афганців бійцями SAS. Всі вбивства були частиною так званого «хрещення кровʼю», до якого підбурювали новобранців. У звіті фігурують тортури і страти. Вище командування Австралії, а також премʼєр-міністр країни вибачилися за солдатів перед урядом Афганістану. Щодо підозрюваних порушено кримінальні справи.
  • 26 листопада стало відомо, що ЗС Австралії звільнили 10 бійців SAS. Двоє з них були на відео, в якому один з військових застрелив фермера.