Австралійських бійців SAS звинувачують у вбивстві 39 афганців для «хрещення кровʼю»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Збройні сили Австралії оприлюднили звіт чотирирічного розслідування, згідно з яким були встановлені факти 39 вбивств цивільних і полонених під час війни в Афганістані бійцями елітного Спеціального полку авіадесантної служби (SAS). Усі вбивства могли бути частиною так званої посвяти у бійці SAS — новачки таким чином проходили «хрещення кровʼю».

Про це пишуть BBC і CNN.

Розслідування підтвердило 23 епізоди, які мали місце з 2009 до 2013 року. У «хрещеннях» брали участь 25 чинних і колишніх військових. Щодо 19 з них вже розпочато поліцейське розслідування. Загалом допитали близько 400 осіб.

Слідство встановило, що серед бійців SAS (новобранці, старші солдати, командири підрозділів) просувався «культ воїна» і почуття власної переваги. Новачки отримували вказівку від старших по службі вбити першого афганця як «хрещення кровʼю». Також заохочувалося жорстоке поводження з полоненими, а в разі вбивств тіла жертв маскували — поруч клали зброю, щоб довести причину застосування «вогню у відповідь».

Розслідування не встановило ознак провини старших офіцерів. Подібним «грішили» рядові бійці та молодший офіцерський склад.

Командувач Сил оборони Австралії генерал Ангус Кемпбелл заявив на пресконференції, що така кровожерливість — «можливо, найганебніший епізод у військовій історії Австралії». Він зазначив, що жоден з епізодів не був повʼязаний із безпосереднім бойовим контактом з противником. Убивства мали характер «виховання та ініціації» новачків у SAS.

Реакція

За кілька годин до публікації звіту премʼєр-міністр Австралії Скотт Моррісон звʼязався з президентом Афганістану Ашрафом Гані та висловив глибоке співчуття, запевнивши, що всі винні будуть покарані.

Міністр закордонних справ Австралії також направила листа з вибаченнями уряду Афганістану.

Афганська комісія з прав людини заявила про необхідність надати «адекватну компенсацію» сімʼям постраждалих.

Міністерство закордонних справ Афганістану назвало доповідь важливим кроком на шляху до правосуддя, але викладені в ньому факти охарактеризувало як «непрощенні злочини».