Євросоюз занепокоєний посиленням авторитаризму та корупції в Болгарії. За 13 років у блоці країна їх не викорінила

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Євросоюз занепокоєний посиленням авторитаризму та корупції в Болгарії. За 13 років у блоці країна їх не викорінила

Alicia Fagerving / Wikipedia

В останні тижні Болгарія опинилася в центрі уваги керівництва Євросоюзу через блокування переговорів із Північною Македонією щодо приєднання до блоку. Європейська комісія пригадала Софії несвободу ЗМІ, тиск на журналістів, а також корупцію, у боротьбі з якою не видно успіхів.

Про це повідомляє Financial Times.

З моменту, коли Євросоюз прийняв до свого складу Болгарію, він був надто заклопотаний, щоб повноцінно контролювати виконанням зобов’язань щодо корупції та верховенства права новими членами. Через поведінку Софії на переговорах із Північною Македонією у блоці нарешті занепокоїлись можливим приєднанням Болгарії до протиліберальної фракції в компанії з Польщею та Угорщиною.

Якщо раніше Європейська комісія вважала, що Болгарія має «значний прогрес» у виконанні своїх зобов’язань як країна-член блоку, то в нещодавній заяві простежується більш похмурий тон.

У своєму звіті щодо верховенства права в Болгарії Комісія підняла питання про корупцію, залежність редакцій ЗМІ від їхніх власників, тиск на журналістів, а також законопроєкт проти громадський організацій, що отримують фінансування з-за кордону. Влітку Європейський суд визнав аналогічний закон в Угорщині таким, що не відповідає фундаментальним принципам блоку.

Єврокомісія зазначає, що в Болгарії «відсутні результати боротьби з корупцією». В останні роки країна була на останніх позиціях за рейтингом сприйняття корупції, також стрімко падають показники свободи ЗМІ — і все це в роки після приєднання до ЄС. Іспанія наразі розслідує ймовірне відмивання грошей болгарським прем’єром Бойко Борисовим, який відкидає звинувачення.

На переконання ексміністра фінансів Сімеона Дянкова, європейські мільярди, надавані з 2007 року, стали частиною проблеми з посиленням авторитаризму, корупції та кумівства.

«Гроші Євросоюзу насправді посилили корупцію та узурпацію влади. Зокрема, їх використали, щоб купити, прямо або опосередковано, більшість медіа, і таким чином забезпечити політикам захист», — сказав колишній урядовець.

  • З 2023 року Болгарія зможе запровадити євро. Розширення Єврозони стане першим від 2015 року, коли валюту євро на своїй території запровадила Литва. Єврозона була створена в 1999 році і наразі налічує 19 країн-членів ЄС, у яких офіційною валютою вважається євро. За грошово-кредитну політику цієї зони відповідає Європейський центральний банк.