У Північній Македонії почалися парламентські вибори, які триватимуть три дні. Один з них — лише для заражених коронавірусом

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Північній Македонії 13 липня розпочалися дострокові парламентські вибори, які триватимуть три дні.

Про це пише грецьке видання Ekathimerini.

Голосування від самого початку мало відбутися 12 квітня, однак його перенесли через пандемію коронавірусу. Це вперше в історії країни, коли вибори відбуватимуться не у вихідні.

У перший день голосування, 13 липня, свій голос мають право віддати лише заражені коронавірусом і ті, хто перебуває на самоізоляції чи карантині. До них додому прийдуть медики та співробітники комісій у спеціальних костюмах. Однак для цього потрібно було попередньо зареєструватися. За офіційними даними, із близько 5 000 таких людей для голосування зареєструвалися трохи понад 700.

14 липня у виборах зможуть взяти участь інші хворі люди, а також пенсіонери та в’язні. Основний же день буде 15 липня — тоді проголосувати зможе кожен виборець у країні.

Основна боротьба точиться між двома об’єднаннями — соціал-демократами, які були при владі останні роки, привели країну в НАТО, погодилися змінити назву для угоди з Грецією й уклали договір про дружбу з Болгарією, і правоцентристською опозицією, яка критикує своїх опонентів за всі ці кроки.

  • Наприкінці березня 2020 року Республіка Північна Македонія офіційно стала членом Організації Північноатлантичного договору (НАТО). Союзники по НАТО підписали протокол про вступ Північної Македонії ще в лютому 2019 року, після чого всі 29 національних парламентів країн-членів альянсу проголосували за ратифікацію членства країни в організації.