Єврокомісія критикує Польщу та Угорщину за зміни у судовій системі. Це може заблокувати їм фінансову допомогу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Єврокомісія критикує Польщу та Угорщину за зміни у судовій системі. Це може заблокувати їм фінансову допомогу

Віцепрезидент Єврокомісії з питань цінностей та прозорості Вера Йоурова.

Wikipedia / EU2016 NL

Європейська комісія розкритикувала дії Польщі та Угорщини щодо змін у судовій системі, назвавши їх «основним джерелом суперечностей», та висловила «серйозне занепокоєння».

Про це йдеться у першій доповіді про недоліки верховенства закону в Євросоюзі, передає «Радіо Свобода».

У звіті також ішлося про загрози для незалежності засобів інформації та боротьби з корупцією. Пандемія COVID-19, як зазначено в документі, стала «стрес-тестом» демократичної стійкості для 27 держав Євросоюзу. «Європейський Союз також був створений як протиотрута від... авторитарних тенденцій», — заявила віцепрезидент Єврокомісії з питань цінностей і прозорості Вера Йоурова, яка є авторкою звіту.

Євросоюз нагадав, що дотримання принципів верховенства права прямо повʼязане з доступом до фінансової допомоги, зокрема — до нового «антикоронавірусного» фонду на €750 мільярдів.

При цьому Угорщина вже назвала звіт «помилковим» і «необґрунтованим». «Концепція та методологія звіту Комісії щодо верховенства закону помилкові, його джерела незбалансовані, а його зміст необґрунтований», — заявила міністр юстиції Угорщини Юдіт Варга.

  • Напередодні премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан закликав Йоурову піти у відставку через «зневажливі публічні заяви» про демократію в Угорщині.