У Великій Британії дозволили випробувати тест, здатний виявляти 50 типів раку

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У Великій Британії дозволили випробувати тест, здатний виявляти 50 типів раку

Pixabay

Національна служба охорони здоровʼя Великої Британії дозволила провести випробування нового методу аналізу крові на онкологічні захворювання.

Про це пише «Русская служба Би-би-си».

Випробування відбудуться у 2021 році, у них візьмуть участь 165 тисяч жителів Англії. Якщо метод покаже себе ефективним, то до 2024 року в тестуванні зможуть взяти участь понад мільйон британців.

Тестування проведе американська компанія-розробник тесту Grail. Першими в ньому візьмуть участь жителі у віці від 50 до 79 років і кілька тисяч пацієнтів англійських лікарень, у яких виявлять симптоми онкологічних захворювань. У службі охорони здоровʼя кажуть, що завдяки новому методу відсоток випадків, коли захворювання виявляють у британців на ранніх стадіях, можна буде підвищити до 75%.

Тест Galleri, як і багато інших аналогів, що перебувають у розробці, діє на молекулярному рівні. Це дозволяє помічати багато видів онкозахворювання ще до того, як проявляються симптоми.

«Якщо ми отримаємо можливість за допомогою простого аналізу крові визначати наявність близько 50 видів онкозахворювань, включно з раком яєчників і підшлункової залози, які до моменту появи симптомів вже дуже складно лікувати, то для тисяч онкопацієнтів, які щотижня проходять процедури лікування, це означатиме дуже багато», — заявив глава служби охорони здоровʼя Саймон Стівенс. Остаточні підсумки випробувань методу Galleri будут готові до 2023 року.