Алгоритми YouTube просувають великі бренди разом з відео про «лікування» раку содою та куркумою

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Алгоритми YouTube пропонують користувачам відео про «диво-ліки» від раку, які набирають багато переглядів і супроводжуються рекламою великих брендів. Про це йдеться в дослідженні BBC.

Переглянувши YouTube контент десятьма мовами, BBC виявила понад 80 відеороликів, що містять дезінформацію про хвороби та їх лікування, переважно про несправжні ліки від раку. Наприклад, користувачам рекомендували вживати куркуму й соду для лікування захворювання, пити соки та перейти на екстремальну дієту. Десять із знайдених відеороликів мали понад мільйон переглядів. Більшість з них супроводжувалася рекламою.

Деякі YouTube-блогери рекомендували пити ослине молоко або окріп для лікування злоякісних пухлин. Дію всіх запропонованих «ліків» не було клінічно доведено для боротьби з раком.

Подібні ролики супроводжувала реклама великих брендів, таких як Samsung, Heinz і Clinique. Таке просування продуктів вказує на те, що і компанія Google, якій належить YouTube, і бренди заробляють гроші на переглядах відео, що вводять в оману.

У січні YouTube оголосив, що буде «скорочувати кількість потенційно небезпечного контенту та контенту, який може вводити в оману користувачів шкідливими способами, такого, як відеоролики, що рекламують несправжні диво-ліки від серйозних хвороб».

Але ця зміна вплинула тільки на невелику кількість відеороликів у Сполучених Штатах і поки що поширюється лише на англомовний контент.

Компанії Samsung, Heinz і Clinique заперечують взаємозвʼязок своєї реклами зі шкідливими відео.

YouTube використовує різні методи для того, щоб такий контент не зʼявлявся на платформі, наприклад, демонетизацію: творці відео не зможуть заробити гроші на переглядах. Але дослідниця МакАвіні з Data & Society стверджує: «Для поширення дезінформації, у тому числі й стосовно здоровʼя, є безліч мотивів. Гроші — лише один з них. У більшості випадків — отримання уваги і перегляди відео більш цінні, ніж гроші, які вони генерують».