Мер Львова Садовий розповів, коли в місті побудують сміттєпереробний завод

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Мер Львова Садовий розповів, коли в місті побудують сміттєпереробний завод

У 2017 році у Львові виникла серйозна проблема з вивезенням сміття.

Шмаков Валерій / УНІАН

Будівництво сміттєпереробного заводу у Львові планують завершити, орієнтовно, через два роки.

Про це заявив львівський мер Андрій Садовий в інтерв’ю «Бабелю».

«Ми почали будувати завод у Львові. Сьогодні завершені підготовчі роботи, підведені dсі комунікації nf мережі, є рішення Європейського банку щодо компанії, яка будуватиме другий етап, є станція компостування», — розповів він.

За словами Садового, будівництво сміттєпереробного заводу є можливим лише за рахунок гранту Євросоюзу на €10 мільйонів і €25 мільйонів пільгового кредиту на десять років.

«Якби не ці кошти, ми б не змогли його збудувати. До 2016 року тонна утилізації відходів на полігоні коштувала 2—3 долари, а тонна утилізації на заводі з переробки в Європі — від 40 до 120—150 доларів. Тобто будь-який збудований сьогодні такий завод — це планово збитковий об’єкт. В Європі їх дотують за рахунок грантів і коштів Європейського Союзу», — зазначив мер Львова.

  • 28 травня 2016 року на території Грибовицького сміттєзвалища, куди вивозили сміття зі Львова, почалася велика пожежа. Незабаром там стався обвал твердих побутових відходів, під завалами загинули троє рятувальників. Четвертого рятувальника досі не знайшли.
  • Після цього звалище закрили, а в місті накопичилися тонни сміття, яке місяцями не могли утилізувати. Через це частину відходів зі Львова намагались вивезти до інших областей України.
  • У жовтні 2020 року Європейський банк реконструкції та розвитку визначився з генеральним підрядником на будівництво у Львові сміттєпереробного заводу. Будуватиме завод нідерландсько-литовський консорціум WTT-Axis.