У МОЗ переконують, що ситуація з коронавірусом контрольована. Чи буде локдаун на свята — вирішуватимуть за тиждень

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У МОЗ переконують, що ситуація з коронавірусом контрольована. Чи буде локдаун на свята — вирішуватимуть за тиждень

УНІАН

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов наголошує, що в Україні ситуація з коронавірусом напружена, але повністю контрольована. При цьому побоюється, чи не призведуть новорічно-різдвяні свята до зростання кількості хворих. Про це глава відомства розповів на брифінгу.

Він зазначив, що основною передумою для введення жорсткого карантину стане епідемічна ситуація і навантаження на медичну систему — заповненість ліжко-місць хворими на коронавірус.

За його словами, зараз у лікарнях виділено 55 886 ліжок для інфікованих, з них зайняті вже половина — це 27 887 ліжок. Крім того, є понад 26,5 тисячі ліжок з підведеним киснем.

Степанов розповів, що у МОЗ зараз розглядають різні варіанти карантинних обмежень. Особливе занепокоєння викликають прийдешні свята через велику кількість соціальних контактів.

Попри це, у відомстві розраховують на зниження кількості хворих завдяки введеному 13 листопада карантину вихідного дня. «Ми повинні отримати ефект за два-три тижні, після відповідного інкубаційного періоду COVID-19, який становить у середньому 14 днів. […] Я думаю, вже наступного тижня ми зможемо сказати, чи досягли ми цього ефекту», — зазначив міністр.

В Офісі президента теж наголосили, що очікують отримати перші результати карантину вихідного дня за тиждень. Саме тоді й стане зрозуміло, чи потрібно вводити повний локдаун, розповів заступник глави ОП Кирило Тимошенко в інтервʼю програмі «Бацман».

«Ми намагаємося збити темпи зростання [захворюваності на COVID-19], щоб стабілізувати ситуацію. І за цей час — збільшити кількість ліжко-місць і ліжок із киснем та іншим обладнанням. Чи можливий локдаун, ми зрозуміємо після того, як пройдемо треті вихідні на карантині, й будемо ухвалювати рішення. […] Ми радимося з місцевою владою, щоб усі прийняли це рішення і не було «місцевого сепаратизму», — розповів Тимошенко, якого цитує пресслужба ОП.

При цьому він зазначив, що поки немає чіткого показника граничної кількості нових хворих на добу, за якого медична система не буде справлятися. Він пояснив, що також має значення число тих, хто одужав, і тривалість перебування в лікарнях.

  • Уряд готується до всіх можливих сценаріїв через ситуацію з коронавірусом в Україні, зокрема й до можливого жорсткого карантину на новорічні та різдвяні свята.
  • 26 листопада міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликав уряд негайно ввести локдаун тривалістю не менше трьох тижнів. А міністр культури Олександр Ткаченко запропонував запровадити двотижневий локдаун, прив’язаний до новорічних свят. У «Слузі народу» не виключають цей варіант, але також розглядають інші.