У центрі NASA почали збирати надважку ракету SLS для польотів на Місяць

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
У центрі NASA почали збирати надважку ракету SLS для польотів на Місяць

NASA

Космічне агентство США NASA розпочало збирати надважку ракету-носій Space Launch System (SLS), яка братиме участь у місячних місіях програми Artemis і доставляти астронавтів на супутник Землі.

Про це повідомляють пресслужба NASA і BBC.

На першому етапі складання, який відбувається в Космічному центрі імені Кеннеді у Флориді, інженери встановлять основну ступінь SLS (65 метрів) з чотирма двигунами RS-25 і два прискорювачі з боків.

NASA

Другий етап передбачає установку перехідного пристрою і проміжного двигуна на криогенному паливі. Далі вже йде пілотований корабель Orion.

Інженери вже встановили перший з 10 сегментів прискорювачів на мобільній пусковій установці висотою 115 м. Після складання установку разом із ракетою-носієм розмістять на стартовому майданчику.

Основна ступінь зараз проходить випробування в центрі у Міссісіпі. Їй залишилося два тести із заправки та запуску чотирьох двигунів для імітації старту і виходу з атмосфери.

  • Space Launch System (SLS), перші сегменти якої почали збирати, повинна відправити на місячну орбіту апарат Orion у листопаді наступного року. Це буде пуск місії Artemis-1. З екіпажем Orion полетить у 2023 році, а вже в 2024 році апарат повинен висадити на Місяць астронавтів.
  • У вересні пройшли випробування прискорювача SLS. Він спалив 480 тонн палива за 80 секунд. Тоді ж NASA розкрило деталі програми Artemis.