Національний банк випустив першу вертикальну банкноту. Вона присвячена космонавту Каденюку

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Національний банк випустив нову сувенірну банкноту, присвячену першому космонавту незалежної України Леоніду Каденюку.

Про це повідомили у пресслужбі НБУ.

«Це перша українська сувенірна банкнота з вертикальним дизайном», — зазначили в Нацбанку, наголосивши, що вона не є платіжним засобом.

На лицьовому боці банкноти зображено портрет Леоніда Каденюка, космічний корабель та рослину на тлі молекулярної структури. На звороті — космічний корабель «Колумбія» на тлі планет сонячної системи.

«Леонід Каденюк 1997 року здійснив політ на американському космічному шатлі «Колумбія» (місія STS-87) у складі міжнародного екіпажу. Український космонавт-дослідник виконав широкий спектр робіт у рамках спільного українсько-американського експерименту, завданням якого було дослідження впливу мікрогравітації на ріст і розвиток вищих рослин», — розповіли в Нацбанку.

Окрім цього, сувенірна банкнота має низку захисних елементів, зокрема оптично-змінний елемент SPARK у вигляді земної кулі. Під час зміни кута нахилу банкноти колір зображення змінюється. До того ж банкнота виготовлена на папері з водяним знаком, а в товщу паперу введено 1,5-міліметрову захисну стрічку та захисні волокна, що світяться під дією ультрафіолетових променів.

Над дизайном працювали художники Володимир Таран, Олександр та Сергій Харуки.

Розміри сувенірної банкноти 80 × 170 мм, тираж — 50 тисяч штук (40 тисяч — у сувенірній упаковці).

Хто такий Каденюк?

Льотчик-випробувач, перший і єдиний астронавт незалежної України. У 1995 році Каденюка відібрали в групу космонавтів Національного космічного агентства України. Пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі «Колумбія» як фахівець з корисного навантаження. З 19 листопада до 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на цьому кораблі у складі місії STS-87.

Завдяки Каденюку на орбіті Землі зазвучав державний гімн України. Космонавт помер наприкінці січня 2018-го на 68-му році життя.