Справа MH17: Адвокати обвинувачених просили суд розглянути альтернативні версії катастрофи. Їм відмовили

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Справа MH17: Адвокати обвинувачених просили суд розглянути альтернативні версії катастрофи. Їм відмовили

Pierre Crom / Getty Images

Суд у справі про збиття малайзійського рейсу MH17 над Донбасом у 2014 році відмовив адвокатам обвинувачених у розгляді альтернативних версій події. Офіційна версія покладає провину за катастрофу на Росію.

Про це повідомляє Reuters.

Адвокати обвинувачених — трьох росіян і одного українця, яким висунула обвинувачення Міжнародна слідча група — подали клопотання про надання додаткового часу для розгляду альтернативних версій авіакатастрофи.

З моменту катастрофи російські медіа висували різні теорії про причини трагедії, які знімали відповідальність з Росії, але не були підтверджені жодними фактами. Деякі з теорій спиралися на грубо сфабриковані «докази».

Судді у справі MH17 відмовили адвокатам обвинувачених.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Торезу Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири та члени екіпажу — загалом 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака відкидає, але висуває суперечливі версії події.
  • Міжнародна слідча група висунула звинувачення у причетності до катастрофи росіянам — генерал-майору Сергію Дубинському (позивний «Хмурий»), полковнику Олег Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігор Гіркіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Крот»).
  • У жовтні Росія вийшла з консультацій з Австралією і Нідерландами щодо авіакатастрофи рейсу MH17 на Донбасі.
  • На початку листопада Пулатов уперше свідчив. Його захист заявив, що хоче допитати главу МВС Арсена Авакова, його заступника Антона Геращенка і бойовика Володимира Цемаха, виданого Росії під час обміну полоненими у вересні 2019 року.