Російський проєкт Bonanza media про катастрофу рейсу MH17 курирував полковник ГРУ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Російський проєкт Bonanza media, який у 2019 році заснували колишня співробітниця телеканалу RT Яна Єрлашова і нідерландський блогер Макс ван дер Верфф, курирував полковник Головного розвідувального управління РФ Сергій Чебанов. Bonanza media висвітлював тему трагедії рейсу MH17 над Донбасом і поширював фейки, виправдовуючи Росію.

Про це повідомляють Bellingcat і The Insider з посиланням на біллінги дзвінків і листування Чебанова, які роздобули хакери.

Проєкт у 2019 році випустив 28-хвилинний фільм про катастрофу і публікував документи Обʼєднаної слідчої групи (ОСГ), які були отримані шляхом злому серверів ОСГ. Єрлашова і Верфф наполягали на тому, що лайнер збили українські війська, і послалися на документи. На них же згодом посилався речник президента Росії Дмитро Пєсков, кажучи, що РФ не причетна, а документи підтверджують російську версію трагедії. Видання Meduza незабаром ознайомилося з документами — виявилося, що вони не виключають провину Росії.

Улітку 2019 року Єрлашова під час показів фільму регулярно телефонувала Чебанову. Номер був зареєстрований на імʼя неіснуючої літньої грузинської жінки.

На початку січня 2020 року Єрлашова при підготовці поїздки до бойовиків «ЛНР» для зйомки нового фільму знов телефонувала Чебанову. Вона надіслала йому поштою фото свого паспорта та паспорта оператора RT Віталія Бірюкова, які передали заступнику голови «МЗС ЛНР».

Зйомки в окупованій частині Луганської області Bonanza media проводили з 15 до 19 січня. У цей період Єрлашова телефонувала в «МЗС ЛНР», а вивіз її та оператора до РФ забезпечував помічник голови ГРУ Андрій Ільченко. Після повернення в Росію Єрлашова продовжувала телефонувати Чебанову. У лютому вона узгоджувала з ним промо-пост до іншого фільму про MH-17, у травні — статтю про судову справу щодо катастрофи.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого ТорезуцДонецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири та члени екіпажу — загалом 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака відкидає, але висуває суперечливі версії події.
  • Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення у причетності до катастрофи росіянам — генерал-майору Сергію Дубинському (позивний «Хмурий»), полковнику Олег Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігор Гіркіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Крот»).
  • У жовтні Росія вийшла з консультацій з Австралією і Нідерландами щодо авіакатастрофи рейсу MH17 на Донбасі.
  • На початку листопада підозрюваний Пулатов уперше свідчив. Його захист заявив, що хоче допитати міністра МВС Арсена Авакова, його заступника Антона Геращенка і бойовика Володимира Цемаха, виданого Росії під час обміну полоненими у вересні 2019 року.