Справа про «скіфське золото»: Апеляційний суд Амстердаму призначив нового суддю

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Справа про «скіфське золото»: Апеляційний суд Амстердаму призначив нового суддю

Wikimedia Commons

Апеляційний суд Амстердаму призначив нового суддю для розгляду справи про «скіфське золото».

Про це повідомляє «Крым.Реалии».

«Ми можемо підтвердити, що призначення судді відбулося. Тепер може продовжитися розгляд нашої апеляції. Ми плануємо передати наше подання на розгляд суду найближчим часом і сподіваємося, що нові слухання по суті справи будуть призначені вже скоро, максимум через кілька місяців», — повідомила перший заступник міністра закордонних справ Еміне Джаппарова.

Вона не назвала імені нового судді, але, за повідомленнями російських ЗМІ, це Джерард Левін.

Справа про «скіфське золото»

Улітку 2014 року в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі демонструвалася виставка «Крим: золото і таємниці Чорного моря», яка налічувала понад 500 експонатів з декількох музеїв Криму. Через анексію Криму Росією експозицію не повернули на півострів.

14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердаму ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв повинні бути повернуті в Україну. Рішення винесли на підставі конвенції ЮНЕСКО, за якою художні цінності повинні бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердаму отримав від окупаційної влади Криму апеляцію на це рішення суду. Там вважають, що «скіфське золото» має зберігатися на окупованому півострові.

  • Наприкінці жовтня Апеляційний суд Амстердаму задовольнив клопотання України про відвід судді у справі про «скіфське золото». Україна заявила відвід судді — зʼявилися додаткові матеріали, які свідчать про упередженість судді та його звʼязки з Росією.