Німецький уряд зобов’яже брати більше жінок до керівництва компаній. Бізнес цим незадоволений

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Німецький уряд зобов’яже брати більше жінок до керівництва компаній. Бізнес цим незадоволений

pxhere

Урядова коаліція Німеччини домовилась про запровадження обов’язкової квоти для жінок у старшому керівництві корпорацій. Цей крок розцінюють як велике досягнення гендерної рівності, проте бізнесові кола невдоволені.

Про це повідомляє Financial Times.

Міністерство у справах сім’ї та жінок назвало цю міжпартійну домовленість історичним проривом і оголосило «кінець топменеджменту без жінок». За словами очільниці міністерства Франциски Гіффі, заохочення компаній до набору жінок у вищий керівний склад на добровільних засадах провалилося.

Домовленість між християнськими демократами Ангели Меркель і їхніми партнерами соціал-демократами передбачає, що в керівному складі компаній має бути принаймні одна жінка. Проте представники бізнесу зазначають, що введення такої квоти є необґрунтованим втручанням у їхні справи.

Наразі в Німеччині жінки складають лише трохи більше 12% керівного складу найбільших компаній. Серед ширшого кола компаній вони складають 23% вищого менеджменту, при чому це число скорочується — торік їх було 29%. У США жінок у керівному складі компаній 28%, а у Швеції та Великій Британії — 24%.

Якщо долучити до списку менші підприємства, то ситуація буде ще гіршою — в них лише 10% топменеджерів будуть жінками. Водночас серед керівників 11 найбільших компаній Німеччини жінок взагалі немає.

Домовленість правлячої коаліції також передбачає, що 30% від складу наглядових рад компаній, де уряд володіє більшістю акцій, мають бути зарезервовані для жінок. Також нові квоти запрацюють для державних органів.

Уряд Німеччини запровадить нові правила в найближчі місяці.