«Настав час». Заступник керівника Офісу президента Тимошенко пояснив, чому звільняють голів облдержадміністрацій

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

В Україні замінять голів низки обласних державних адміністрацій, оскільки люди за певними критеріями «не підходять президенту».

Про це заявив заступник глави Офісу президента України Кирило Тимошенко в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна.

«Просто настав час міняти деяких голів ОДА. До виборів їх не хотіли міняти, щоб не дестабілізувати ситуацію в різних регіонах, тому що це могло до цього призвести. Але висновки у президента були щодо багатьох областей зроблені ще до виборів, і було зрозуміло, що рішення вже після виборів, коли трохи вляжеться вся ця ситуація, будуть зроблені. Тому зараз ми змінюємо голів ОДА», — розповів він.

За словами Тимошенка, критерій, за яким змінюють посадовців, один — люди повинні бути «набагато сильніші за попередників, які сприймаються місцевими елітами, які можуть із ними комунікувати».

«Я не кажу про те, що з ними дружити, бо глава обладміністрації — це завжди противага. Тому це має бути людина, яку поважають, і яка може стабілізувати ситуацію в регіоні», — уточнив він, зауваживши, що також посадовці повинні докладати максимум зусиль для розвитку регіону.

Водночас заступник глави ОП запевнив, що очільників Херсонської та Полтавської адміністрацій звільняти наразі не збираються.

«У Херсонській Юрій Гусєв поки залишається. У нього є і бажання рухатися далі, але він повинен спочатку показати себе в цьому регіоні. Наприклад, доробити міст у Херсоні, який він обіцяв президенту, і тоді будуть вже якісь рішення. Щодо Полтави немає питань у нас, поки що. Олег Синєгубов — сильний глава ОДА», — сказав він.

Натомість ситуацію з очільниками Дніпропетровської (Олександр Бондаренко) та Харківської ОДА (Олексій Кучер) Тимошенко назвав складною.

«Президент буде ухвалювати рішення, я думаю, найближчим часом», — додав він.

  • Раніше Зеленський звільнив голову Миколаївської обласної держадміністрації Олександра Стадніка, а також начальника Управління Служби безпеки України в Миколаївській області Віталія Герсака. Останньому закидали зв’язки з «громадянами РФ із сумнівною репутацією».
  • 11 листопада Кабінет міністрів погодив призначення голів обласних адміністрації Одеської, Миколаївської та Сумської областей. Зокрема, Миколаївську ОДА має очолити Віталій Кім.
  • Наприкінці жовтня очільник партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко анонсував звільнення деяких голів ОДА. За його словами, це пов’язано не з місцевими виборами, а з тим, що «за системою показників у голів ОДА за рік немає серйозних зрушень».