Водіїв авто на єврономерах почали штрафувати за допомогою камер автофіксації. У МВС розповіли, як це працює

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Водіїв авто на єврономерах почали штрафувати за допомогою камер автофіксації. У МВС розповіли, як це працює

picture alliance / Contributor / Getty Images

Камери автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху з 19 листопада почали фіксувати порушення водіїв на автомобілях з номерами іноземної реєстрації. Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко у Facebook.

«Іноземні громадяни, що заїхали на своїх авто в Україну, і громадяни України, що їздять на авто з номерами іноземної реєстрації, почнуть нести відповідальність за перевищення швидкості та порушення інших правил дорожнього руху», — наголосив він.

Заступник глави МВС пояснив, як це працює:

  • На кордоні при вʼїзді автомобіля на номерах іноземної реєстрації прикордонник вносить в базу даних його номер, а також паспортні дані того, хто був за кермом.
  • Далі — якщо водій на цьому авто перевищить швидкість, система автоматично знаходить дані порушника, взявши їх з бази даних Держприкордонної служби. А поліція направлятиме прикордонникам постанови про порушення.
  • При виїзді з країни авто-порушника прикордонник пропонуватиме водію заплатити штраф. Якщо водій-іноземець відмовляється — йому заборонять вʼїзд в Україну.
  • Якщо ж власник авто є громадянином України і він теж відмовиться платити штраф, то ці документи направлятимуть за загальною процедурою в Держвиконавчу службу для стягнення через арешт майна або банківських рахунків.

Нагадаємо, з 1 червня в Україні запустили систему автоматичної фотовідеофіксації порушень правил дорожнього руху. У Києві та на автомагістралях Київської області в місцях концентрації ДТП з тяжкими наслідками вже встановили 50 відеокамер. Надалі їх поступово встановлюватимуть по всій Україні. Розміри штрафів — 255 грн у разі перевищення встановлених обмежень швидкості руху більш ніж на 20 км/год, але не більше ніж на 50 км/год; 510 грн — при перевищенні встановлених обмежень швидкості руху більш ніж на 50 км/год.