Апеляційний суд пояснив, чому скасував арешт Януковича: не оголошений у міжнародний розшук

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Апеляційний суд пояснив, чому скасував арешт Януковича: не оголошений у міжнародний розшук

Малолєтка Євген / УНІАН

Київський апеляційний суд пояснив, що скасував рішення Печерського райсуду Києва про заочний арешт експрезидента України Віктора Януковича, тому що прокурор не довів факт оголошення того у міжнародний розшук. Заяву поширила пресслужба суду.

У ній зазначають, що можуть розглянути клопотання про запобіжний захід, тільки якщо прокурор доведе, що Януковича дійсно оголосили в розшук. А самі відомості про це повинні бути внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Слідчий же, звертаючись до Печерського райсуду, лише посилався на наявність постанови старшого слідчого про оголошення Януковича в розшук, але не долучив витяг про оголошення того у розшук на підставі цієї постанови.

Крім того, додають у суді, у матеріалах справи нібито є повідомлення Інтерполу про наміри видалити інформацію про Януковича з баз даних, бо вона «має переважно політичний характер».

Також, додають у суді, захист Януковича долучив лист з Інтерполу від 25 квітня 2017 року, де вказано, що відносно Януковича не розміщувався внутрішній запит про оголошення його у розшук по лінії Інтерполу.

У заяві додають, що суддя Печерського суду допустив порушення вимог кримінального законодавства, оскільки текст оригіналу ухвали, який є в матеріалах провадження, відрізняється від її завіреної копії, наданої захисникам Януковича.

Попри це, Апеляційний суд наголошує на обґрунтованості підозри Януковичу, і на тому, що є ризики, що той може переховуватися або впливати на слідство.

  • 16 листопада Київський апеляційний суд скасував рішення про заочний арешт Януковича у справі про розгін Майдану 18—20 лютого 2014 року. Суд направив рішення на повторний розгляд до Печерського райсуду Києва.
  • У 2015 році Верховна Рада позбавила Віктора Януковича звання президента України.
  • 24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва засудив Януковича до 13 років вʼязниці. Його визнали винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни.