Ексголова Державного космічного агентства пояснив, що космічної програми немає через відсутність коштів і боротьбу за ресурси

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Ексголова Державного космічного агентства пояснив, що космічної програми немає через відсутність коштів і боротьбу за ресурси

Facebook / Volodymyr Usov

В Україні немає космічної програми через конфлікт інтересів галузевих підприємств і відсутність коштів для розвитку та просування. Про це в інтерв’ю «Бабелю» розповів колишній голова Державного космічного агентства Володимир Усов.

За словами ексголови агентства, програма має «дати імпульс» українській науці та підприємствам для розвитку космічних технологій, але вже три роки вона відсутня.

«Ми тупцюємо на місці, їдемо на технологіях десятирічної давнини… Нас наздоганяють і обганяють. Ми ще зберігаємо перевагу в деяких сегментах космічного ринку, але дуже скоро її втратимо», — сказав Усов.

Він пояснив, що космічна програма відсутня з двох причин. Перша полягає у тому, що проєкти, з яких складається програма, підлаштовували під конкретні підприємства, що призводило до боротьби за ресурси.

«Кожне підприємство хоче бачити себе в космічній програмі та претендує на гроші з бюджету. У різні роки більший вплив мали різні підприємства, і програми вибудовували саме під них. Це перша причина, чому програми немає», — пояснив Усов.

Друга причина — на програму не дали грошей.

«Ми ще влітку подали нову концепцію програми, проєкт програми і паспорти [окремих] проєктів. Її досі не узгодили. Ми пройшли два комітети — економічний і нацбезпеки. Але бюджетний комітет вирішив, що грошей на космічну програму не буде. Тому не буде й космічної програми», — сказав він.

  • 16 листопада Кабінет міністрів вирішив звільнити голову Державного космічного агентства Володимира Усова, призначеного на посаду в січні цього року. Він пропрацював трохи понад дев’ятьох місяців.
  • За словами Усова, Росія сприяла тому, щоб спільний проєкт України та Бразилії щодо космодрому «Алкантара» не відбувся. Україна повинна була розробити ракету-носій «Циклон-4» та провести випробування. У 2015 році Бразилія розірвала договір в односторонньому порядку.
  • Ще в червні нардепи із різних фракцій збирали підписи з проханням до Кабміну звільнити Усова. Вони звинувачували голову Державного космічного агентства у відсутності стратегії розвитку підприємства та будь-яких досягнень у роботі, а також у можливій причетності до корупційних схем.