Глава космічного агентства Усов: Росія сприяла тому, щоб заморозити проєкт України і Бразилії по космодрому

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Глава космічного агентства Усов: Росія сприяла тому, щоб заморозити проєкт України і Бразилії по космодрому

Проєкт космодрому «Алкантара» на півночі атлантичного узбережжя Бразилії.

Força Aérea Brasileira

Глава Державного космічного агентства Володимир Усов заявив, що Росія сприяла тому, щоб спільний проєкт України та Бразилії по космодрому не відбувся. Про це він розповів в інтерв’ю «Лівому берегу».

У 2003 році Україна і Бразилія уклали договір про довгострокове співробітництво щодо проєкту будівництва космодрому «Алкантара», розташованого на узбережжі Атлантичного океану. Для цього Бразилія надавала космодром та забезпечувала інфраструктуру. Україна повинна була розробити ракету-носій «Циклон-4» та провести випробування. У 2015 році Бразилія розірвала договір в односторонньому порядку.

«З того, що я чув від усіх учасників процесу, то дійсно Росія чинила політичний тиск на Бразилію і максимально сприяла тому, щоб проєкт спільного з Україною космодрому не відбувся», — наголосив Усов.

Але він додав, що в той же час, якби Україна та Бразилія виконували свої зобов’язання та вчасно зробили космодром і ракету, то «нічого подібного б не сталося». «Росія, як завжди, скористалася всіма можливими проблемами, помилками, які ми споконвіку допускаємо, і зробила так, щоб цього космодрому не було», — сказав Усов.

Глава агентства розповів, що уряд Бразилії хоче, щоб Україна завершила інвентаризацію активів, а потім почати створювати нові космічні проєкти, але вже не на рівні двох держав.

«Потрібен комерційний проєкт, де зможе брати участь якесь галузеве українське підприємство, міжнародний інвестиційний фонд, іноземні — американські, японські, європейські — корпорації. Загалом, у нас є активи, які сьогодні ми не використовуємо, і вони можуть бути задіяні в рамках нових проєктів. Це ми і збираємося зробити», — розповів Усов.

  • У жовтні торік президент Володимир Зеленський запропонував президенту Бразилії Жаїру Болсонару перезапустити космічний проєкт з використанням космодрому «Алкантара».