Керівник МАУ: Держава не компенсувала евакуаційні рейси, якими на початку пандемії забирали українців

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Керівник МАУ: Держава не компенсувала евакуаційні рейси, якими на початку пандемії забирали українців

Юлія Вебер / «Бабель»

З часу введення жорсткого карантину навесні цього року держава не допомагала авіакомпанії МАУ, яка виконувала евакуаційні рейси та забирала українців, які застрягли за кордоном. Про це президент «Міжнародних авіаліній України» Євген Дихне розповів в інтерв’ю «Бабелю».

«На жаль, [держава] нічим не допомагала. На початку карантину МАУ виконувала евакуаційні рейси для наших громадян з інших країн. Міністр інфраструктури Владислав Криклій обіцяв, що не тільки ми, але й інші авіакомпанії отримають компенсації витрат за цими рейсами. На сьогодні компенсації немає», — зазначив Дихне.

За його словами, сума компенсацій у різних авіакомпаній різна, «але йдеться навіть не про мільйони та мільярди».

Він додав, що на початку локдауну МАУ вивозила українців не тільки за заявками МЗС, але й забирали людей з тих аеропортів, куди літає компанія. Окрім того, вона продовжує виконувати звичайні, не евакуаційні рейси, але скористатися ними можуть тільки певні категорії пасажирів. Наприклад, до Німеччини сьогодні можуть полетіти тільки люди з дипломатичним паспортом, робочою візою, у медичних цілях і на навчання.

Нагадаємо, з початку пандемії авіакомпанії МАУ та SkyUp виконували евакуаційні рейси — ними забирали українців, які застрягли через локдаун в інших країнах, та вивозили іноземців.