США виводять з Іраку та Афганістану частину військ. На дві країни залишать 2,5 тисячі військових

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство оборони США (Пентагон) оголосило про виведення частини військ з Іраку та Афганістану. За планом, вивід військ має завершитися до 15 січня 2021 року.

Про це повідомляє CNBC з посиланням на в. о. керівника Пентагону Крістофера Міллера, який недавно посів місце Марка Еспера, звільненого Дональдом Трампом.

Із зазначених країн мають вивести по 2,5 тисячі військових. В Іраку залишиться 500 американських військових, а в Афганістані — 2 тисячі. Зараз в Афганістані перебуває близько 4,5 тисячі військовослужбовців США, а в Іраку — понад 3 тисячі осіб.

Міллер заявив, що рішення було прийнято Трампом і про це вже повідомили союзникам по НАТО. «Я розмовляв з ключовими лідерами в Конгресі США, а також з нашими союзниками і партнерами за кордоном, щоб проінформувати їх про ці плани в світлі нашого спільного підходу», — сказав Міллер, додавши, що він говорив із Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Сам Столтенберг 17 листопада попереджав, що занадто швидкий відхід військ і неузгоджені дії союзників можуть привести до сумних і непередбачених наслідків, маючи на увазі відродження «Ісламської держави».