США погрожують закрити своє посольство в Іраку через постійні обстріли

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
США погрожують закрити своє посольство в Іраку через постійні обстріли

Inkl

Адміністрація Трампа попередила Ірак про те, що планує закрити посольство США у Багдаді, якщо не припиняться ракетні обстріли.

Про це пише The Wall Street Journal.

Ці попередження передав держсекретар США Майк Помпео під час розмов із президентом Іраку Бархамом Саліхом та прем’єр-міністром Мустафою аль Кадімі. Він зазначив, що посольство буде закрито, якщо іракський уряд не зможе припинити обстріли з боку шиїтських збройних угруповань.

Посол США в Іраку Метью Туллер передав очільнику МЗС Іраку, що така політика погоджена самим президентом США і що у відносинах між країнами настає нова ера.

Водночас іракські чиновники запевняють, що у розмові Штати повідомили, що лише починають цей процес, який може затягнутися на кілька місяців. Це дасть їм змогу скасувати своє рішення у будь-який момент, якщо ситуація зміниться. Водночас США не планують закривати консульство в Ербілі — столиці автономного Іракського Курдистану.

  • 31 грудня 2019 року у столиці Іраку Багдаді протестувальники зайшли на територію посольства США та влаштували там пожежу. Зазначається, що протестувальники були обурені недавніми повітряними ударами США по іракській шиїтській поліції, підтримуваній Іраном.