«Скасовуйте все». У Швеції заборонять збиратися групами понад 8 людей. До цього ліміт становив 300 осіб

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Скасовуйте все». У Швеції заборонять збиратися групами понад 8 людей. До цього ліміт становив 300 осіб

Bloomberg / Contributor

Премʼєр-міністр Швеції Стефан Левен заявив, що через погіршення ситуації з коронавірусом у країні обмежать збори до восьми осіб. Попередня заборона була на збори для понад 300 людей.

Про це повідомляє Reuters.

«Це нова норма для всього суспільства. Не ходіть у спортзали, не ходіть у бібліотеки, не влаштовуйте вечері. Скасовуйте все», — заявив Левен.

У країні станом на 16 листопада зареєстровано 177 355 випадків захворювання на коронавірус, з них 6 164 летальні. У країні, в якій проживає близько 10,2 мільйона осіб, рівень смертності в кілька разів вищий, ніж у її північних сусідів, але все ж набагато нижчий, ніж у деяких великих європейських країнах, таких як Іспанія та Велика Британія.

Швеція ще на початку пандемії привернула міжнародну увагу своєю відповіддю на коронавірус. До самого кінця березня 2020 року Швеція не вводила ніяких обмежувальних заходів і тільки потім запровадила «мʼякий» карантин — заборону на масові заходи за участі понад 50 осіб і відвідування будинків для літніх людей; обмеження для закладів громадського харчування та дистанційне навчання для студентів. При цьому основний ідеолог «шведського карантину», головний епідеміолог країни Андерс Тегнелл продовжував заявляти, що маски та масове тестування на коронавірус не потрібні. Лікарям фактично забороняли носити маски на роботі, а тести робили тільки пацієнтам з ускладненнями.

  • У червні головний епідеміолог Швеції Андерс Тегнелл вперше визнав помилкою запропонований ним підхід у боротьбі з коронавірусом, який передбачав відмову від тотального карантину. На його думку, було б більш розумно слідувати стратегії інших країн під час пандемії.