МАУ Коломойського допомогла заправити літак, що привіз китайський вантаж для боротьби з коронавірусом. Чи давав олігарх гроші — не кажуть

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
МАУ Коломойського допомогла заправити літак, що привіз китайський вантаж для боротьби з коронавірусом. Чи давав олігарх гроші — не кажуть

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

У березні цього року «Міжнародні авіалінії України» заправили літак Іл-76, який мав летіти до Китаю за вантажем для боротьби з коронавірусом. Акціонером цієї компанії є олігарх Ігор Коломойський. Через накладені на нього санкції суму наданої допомоги не розкривають.

Про це в інтерв’ю «Бабелю» розповів народний депутат «Слуги народу» Андрій Мотовиловець, який був одним з членів Координаційної ради з протидії поширенню COVID-19 при Офісі президента.

За даними депутата, для рейсу за китайським вантажем був вільний лише літак Іл-76, який перебував у Маріуполі. Після його прибуття до Києва він мав порожній бак, тож його заправила МАУ.

Мотовиловець відмовився називати конкретну суму, на яку заправили український літак, оскільки Коломойський як акціонер МАУ перебуває під санкціями Високого суду Лондону, накладеними ще у 2017 році.

«Ігор Валерійович Коломойський — громадянин України, який перебуває під санкціями Лондонського суду. Я не маю права коментувати, чи давав він гроші, тому що в нього є обмеження у витратах. Він досить сильно допомагав нам в організації процесів», — сказав депутат.

ПриватБанк позвався до суду проти Коломойського та його партнера Боголюбова через незаконне привласнення $1,9 млрд банківських коштів. До розгляду справи по суті суд заарештував активи бізнесмена й заборонив йому витрачати понад 20 тисяч фунтів стерлінгів на тиждень.

«Ми не можемо коментувати без дозволу Ігоря Валерійовича», — Мотовиловець відмовився говорити, чи допомогав Коломойський чимось іншим після наради бізнесменів у президента.

  • Міжнародний аудит фондів «Корпорація монстрів» і «Прайм», які за сприяння Офісу президента збирали і розподіляли гроші меценатів для боротьби з коронавірусом, проводити не будуть. В ОП натомість підготують для донорів звіт про використані кошти, а його результати оприлюднять після згоди всіх меценатів.
  • Вихідця з Латвії, бізнесмена Бориса Баума, який згодом очолив благодійний фонд «Прайм», у політику привів голова парламентської фракції «Слуги народу» Давид Арахамія. Вони були сусідами.