Нардеп Мотовиловець розповів, як бізнесмену Бауму вдалось очолити фонд «Прайм», що збирав гроші на боротьбу з коронавірусом

Автори:
Ангеліна Шеремет, Марія Жартовська
Дата:

Вихідця з Латвії, бізнесмена Бориса Баума, який згодом очолив благодійний фонд «Прайм», у політику привів голова парламентської фракції «Слуги народу» Давид Арахамія.

Про це в інтерв’ю «Бабелю» розповів народний депутат «Слуги народу» Андрій Мотовиловець, який був одним з членів Координаційної ради з протидії поширенню COVID-19 при ОП.

Арахамія, який колись жив по сусідству з Баумом, попросив його допомогти в організації реформи грального бізнесу. На запитання, чому згодом саме Баум очолив фонд «Прайм», Мотовиловець відповів, що депутати та посадовці Офісу президента, які координували дію фонду, політично значимі люди та не мають права володіти підприємствами.

«Борис був у процесі [роботи фонду] з самого початку. Він став моїм помічником до початку пандемії — консультував нас щодо грального бізнесу. Коли почалася боротьба з вірусом, ми всі по суті жили в ОП, точніше так: зібралася група людей, які постійно кудись дзвонили, ставили запитання, ходили, щось пропонували і придумували. Так сформувався наш імпровізований «штаб» — ми цілодобово були пліч-о-пліч і швидко один одного пізнали. Був з нами і Боря. Коли працюєш із людиною весь час, то можеш зрозуміти, як вона думає та діє, ефективно це чи ні. Я пишаюся, що в мене є такий помічник», — розповів Мотовиловець.

У той момент, за його словами, побачили, що є Борис Баум, у якого є громадянство України та ідентифікаційний код, «і він знає, що таке керувати підприємствами, тому обрали його».

Мотовиловець додав, що основних внесків до фонду від компаній Баума не було й він працює без зарплати. На запитання, навіщо йому тоді цей фонд, він відповів:

«Є таке слово «марнославство», ну або більш пафосно, бажання залишити свій слід у чомусь важливому, бути причетним до великих і серйозних результатів. Ти приїхав, тобі дали громадянство, ще довірили керувати організацією гральної комісії, сформувати бачення грального ринку. Так, це, напевно, марнославство».

  • Баум довго жив у Латвії. Він багато років працював топменеджером у структурах російсько-української групи VS Energy. Один із власників компанії — член Ради федерації РФ і спецпредставник Володимира Путіна Олександр Бабаков. Також Баум входив до наглядової ради Нікопольського заводу феросплавів Віктора Пінчука та Ігоря Коломойського, партнером яких була VS Energy.
  • ОП не проводитиме міжнародний аудит фондів, які збирали гроші на боротьбу з COVID-19. Буде звіт, його оприлюднять лише за згодою всіх меценатів.