У Південній Америці палає важлива для екосистеми болотиста місцевість Пантанал. Це страшніше за пожежі в дощових лісах

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Південній Америці палає важлива для екосистеми болотиста місцевість Пантанал. Це страшніше за пожежі в дощових лісах

sabino-jose / Pixabay

Південноамериканський регіон Пантанал, що охоплює до 3% від усіх водно-болотних угідь світу, цього року продемонстрував рекордний рівень пожеж через посуху та вирубку лісів. Через кліматичні зміни та людську діяльність цього року згоріло близько чверті болот, розташованих на межі Бразилії, Болівії та Парагваю.

Про це повідомляє CNN.

Болотисті місцевості є найефективнішими поглиначами вуглецю на Землі та відіграють ключову роль в його кругообігу. При цьому пожежі в насичених вуглецем регіонах призводять до масштабних викидів, що посилюють парниковий ефект.

Пантанал є домівкою для тисяч видів тварин, зокрема для ягуарів, капібар, кайманів і папуг. Також цей регіон слугує важливою зупинкою в маршрутах перелітних птахів і може похвалитися найбільшою концентрацією дикої природи на континенті, перевершуючи сусідню Амазонію.

«Пантанал дуже важливий для планети, у ньому є унікальні дикі райони, які мають фундаментальне значення для життя на Землі. Життєво важливо, щоб він отримав стільки ж уваги, скільки Амазонія», — переконаний керівник бразильської природозахисної організації Ecoa Андре Луїс Сікейра.

Цього року Бразилія зафіксувала рекордну кількість пожеж у Пантаналі за останні 15 років — цьогорічна засуха є найстрашнішою з 1970-х.

Екосистема південноамериканських болот пристосована до випадкових пожеж, що час від часу спалахують, але цього року внаслідок кліматичних змін, посилених неконтрольованою вирубкою лісів, регіону критично не вистачало вологи.

Екологи зазначають, що цьогорічні пожежі спричинені також випаленням земель для потреб тваринництва і вирощування цукрової тростини, бавовни та сої, яким природоохоронна сфера не може протистояти через скорочення фінансування. Допомога уряду в гасінні пожеж виявилася недостатньою.

Попри важливе екологічне значення Пантаналу, лише 5% його території перебуває під захистом ЮНЕСКО, а решту використовують для потреб сільського господарства. Від цьогорічних пожеж постраждали як тварини, так і люди, які традиційно проживають у цій місцевості.