В опитуванні КМІС рейтинг електоральних симпатій очолила ОПзЖ. Замовником дослідження були близькі до Медведчука політологи

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
В опитуванні КМІС рейтинг електоральних симпатій очолила ОПзЖ. Замовником дослідження були близькі до Медведчука політологи

Pavlo Bagmut / Ukrinform / Barcroft Media / Getty Images

Партія «Опозиційна платформа — За життя» перемогла б на виборах до Верховної Ради, якби вибори відбулися найближчим часом. Дослідження замовили близькі до лідера цієї політсили Віктора Медведчука люди.

Про це свідчать дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

За ОПзЖ готові віддати свої голоси 22% тих, хто готовий взяти участь у голосуванні і визначився з вибором. За «Європейську солідарність» Петра Порошенка проголосували б 19,3%, за «Слугу народу» — 18,7%. «Батьківщина» отримала б 9,3%, «Сила і честь» Ігоря Смешка — 6,6%, Радикальна партія Олега Ляшка — 5,4%. Близькою до подолання прохідного барʼєра є партія «Голос», якій віддають перевагу 4,7%. Решта політсил набирають менш як 4%.

Якби найближчим часом відбувалися вибори президента, то перемогу в першому турі знову здобув би Володимир Зеленський. З тих, хто визначився, за нього готові проголосувати 33,3% респондентів. За Петра Порошенка проголосували б 17,3%, за Юлію Тимошенко — 11,1%, за Юрія Бойка — 10,5%, за Ігоря Смешка — 9,5%, за Віктора Медведчука — 8,8%.

Опитування проводилося з 17 по 24 жовтня та з 5 по 8 листопада. Під час двох досліджень опитали 1 083 респондентів. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,6%.

Згодом соціологи у коментарі «Бабелю» розповіли, що замовником дослідження була група політологів, контактними особами яких є Кирило Молчанов і Денис Жарких. Перший є активним гостем повʼязаних з Медведчуком телеканалів, а другий — ведучий програми «По суті» на каналі 112. Також Дениса Жарких помічали у ролі експерта на сепаратистських пропагандистських каналах. Це ж підтверджує і видання Liga.net.