Колишній президент Косова на суді в Гаазі не визнав себе винним у військових злочинах

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Колишній президент Косова Хашим Тачі, якого звинувачують у військових злочинах під час війни в Югославії, виступаючи в суді в Гаазі, не погодився з жодним зі звинувачень.

Про це пише Balkan Insight.

Тачі заявив, що всі висунуті проти нього звинувачення є безпідставними. Екслідер косовських албанців двічі відмовився визнати себе винним.

«Я читаю їхні [звинувачення] і не згоден з жодним з них. Звинувачення абсолютно безпідставні, я не визнаю себе винним», — сказав він.

Обвинувач Алан Тігер, який раніше вів справу проти лідера боснійських сербів Радована Караджича в Міжнародному трибуналі, акцентував увагу на тому, що суду представлені десятки свідчень свідків і звинувачення добʼється покарання.

  • 6 листопада суд в Гаазі заарештував Хашима Тачі, колишніх очільників парламенту країни Кадрі Веселі та Якупа Красничі, а також депутата Реджепа Селімі. Їх перевели до слідчого ізолятора. Їх звинувачують у військових злочинах (вбивство понад 100 осіб) під час війни в Косові в 1998—1999 роках.
  • Днем раніше Тачі подав у відставку, щоб постати перед судом. Він заявив, що таким чином робить крок «для захисту цілісності президентства Косова».
  • Косово — це район у Сербії, населений албанцями. У 1991 році в окрузі проголосили незалежність. Влада тодішньої Югославії ввела на територію Косова силові загони. Спочатку це була спецоперація, проте у 1998 році в регіоні почалися етнічні чистки — серби знищували албанців. Через це в 1999 році НАТО бомбардувало великі сербські міста, зокрема столицю Белград. Після цього з Косова вивели війська, а регіон перейшов під контроль миротворців ООН.