МОЗ назвало умови, за яких можна припинити самоізоляцію після COVID-19

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
МОЗ назвало умови, за яких можна припинити самоізоляцію після COVID-19

УНІАН

У Міністерстві охорони здоров’я назвали три умови, за яких можна припинити самоізоляцію після захворювання на коронавірус і не наражати оточуючих на небезпеку. Про це на брифінгу повідомив глава відомства Максим Степанов.

При цьому він наголосив, що повторне тестування методом ПЛР для визначення наявності чи відсутності вірусу в організмі можна проводити не раніше ніж через 10 днів від дати появи симптомів або отримання першого позитивного результату на коронавірус методом ПЛР.

Припинити самоізоляцію дозволяється за однієї з таких умов:

  • відсутність клінічних проявів гострого респіраторного захворювання протягом трьох днів, рахуючи з десятого дня від дати появи симптомів без лабораторного обстеження. Міністр пояснює, якщо 1 листопада у вас зʼявилися симптоми коронавірусу, ви не робили ПЛР-тестування, та перебуваєте вдома на самоізоляції, а потім через 10 днів у вас немає жодного прояву клінічних симптомів, то ще рахуючи від цього часу три дні ви можете припиняти самоізоляцію та лікарняний.
  • відсутність клінічних проявів гострого респіраторного захворювання протягом трьох днів з десятого дня від дати взяття матеріалу (у разі позитивного результату ПЛР-тестування на коронавірус) без лабораторного обстеження. «Не потрібно робити лабораторне обстеження, якщо вже немає проявів симптомів протягом трьох днів, рахуючи з 10 дня захворюваності від дати встановлення діагнозу», – зазначив Степанов.
  • відсутність клінічних проявів гострого респіраторного захворювання за умови отримання одного негативного результату тестування методом ПЛР.

Нагадаємо, Кабінет міністрів продовжив дію режиму надзвичайної ситуації в Україні до 31 грудня. Але поки не планує вводити локдаун, попри рекордні показники захворюваності на коронавірус, хоча може запровадити більш жорсткі обмеження. Водночас у МОЗ допускають, що вже 14—15 листопада (цієї суботи та неділі) в Україні можуть ввести «карантин вихідного дня».