Президент Ірану закликав Байдена повернути США до «ядерної угоди»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Президент Ірану закликав Байдена повернути США до «ядерної угоди»

Михайло Палінчак / Петро Порошенко / Flickr

Президент Ірану Хасан Рухані закликав обраного президента США Джо Байдена повернути Штати до виконання умов «ядерної угоди».

Про це пише The Associated Press.

«Тепер у наступної адміністрації США зʼявилася можливість компенсувати минулі помилки і повернутися на путь дотримання міжнародних угод шляхом дотримання міжнародних норм», — зазначив він.

Це перша реакція іранських лідерів на перемогу Байдена у виборах президента США. Раніше у своєму Twitter перемогу прокоментував очільник МЗС Ірану Джавад Заріф. Він зазначив, що в ісламській країні будуть стежити за подальшою політикою США і підкреслив, що «дії важливіші за все».

  • У 2018 році президент США Дональд Трамп вивів країну з угоди щодо ядерної програми Ірану та запровадив нові санкції проти іранського режиму. Він назвав угоду несправедливою та висловив сумнів, що вона обмежить ядерні амбіції Тегерана.
  • Іран у липні 2019 року перевищив ліміт запасів низькозбагаченого урану і порушив ядерну угоду («Спільний комплексний план дій з ядерної програми від 2015 року»).
  • Ядерну угоду з Іраном у 2015 році підписали США, Велика Британія, Росія, Франція, Китай, Німеччина та ЄС. Вони домовилися про те, що іранська влада відмовляється від своєї ядерної програми в обмін на скасування економічних санкцій.