Керівника антитерористичної розвідки Австрії відсторонили через недбалість, яка призвела до жертв

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Керівника антитерористичної розвідки Австрії відсторонили через недбалість, яка призвела до жертв

Akos Stiller / Bloomberg via Getty Images

Австрійський уряд розкрив нові обставини, що передували теракту в Відні, внаслідок якого загинули четверо людей. Антитерористична розвідка не впоралась зі своєю роботою, і її керівник тимчасово відсторонений від виконання обов’язків.

Про це повідомляє BBC.

Голова антитерористичного органа Еріх Цветтлер відсторонений за власним бажанням. За його управління спецслужба проігнорувала те, що майбутній терорист намагався купити набої в Словаччині, як і те, що він зустрічався у Відні з двома німецькими ісламістами, які вже були під наглядом.

Голова поліції Відня Герхард Пюрстль заявив, що гості з Німеччини були під наглядом як австрійських, так і німецьких спецслужб, але жодних заходів через їхній візит та зустріч з майбутнім убивцею чотирьох людей не було вжито. За його словами, інакше трагедії могло б не статися.

Міністр внутрішніх справ країни Карл Негаммер назвав це «очевидними та недопустимими помилками».

Під час розслідування обставин теракту стало відомо, що проти мечетей, які допомогли 20-річному терористу радикалізуватися, також не вживали жодних заходів. Одна з них мала відомі зв’язки з ісламістами — її проповідник командував німецькомовною бригадою в Сирії до того, як загинув внаслідок авіаудару.

За словами глави МВС Австрії, терорист, який достроково вийшов із в’язниці, куди потрапив через спробу долучитися до ісламістів у Сирії, просто надурив представників програми з дерадикалізації.