Прокуратура оголосила підозру суддям у Криму, які сприяли витісненню українців з півострова

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Прокуратура оголосила підозру суддям у Криму, які сприяли витісненню українців з півострова

Alexei Pavlishak \ TASS via Getty Images

Прокуратура АР Криму оголосила підозру низці суддів в анексованому Росією Криму у сприянні витісненню з півострова незгодних з окупаційним режимом.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури.

Ідеться про суддів незаконно створеного «Євпаторійського міського суду Республіки Крим». Вказані «судді», перейшовши на бік Росії, сприяли встановленню окупаційної влади та її політиці витіснення незгодних з окупаційним режимом громадян і заміщення цивільного населення окупованого півострова.

«Судді» незаконно притягували до адміністративної відповідальності громадян України — за нібито «порушення режиму перебування на території РФ у зв’язку з відсутністю документів, що дозволяють перебування у Криму». Своїми рішеннями «судді» призначали покарання у вигляді штрафів і адміністративного «видворення за межі РФ», а фактично — з території Криму. Розслідування виявило близько 40 подібних незаконних рішень про депортацію громадян України з території АР Крим, ухвалених підозрюваними.

Прокуратура порушила проти «суддів» провадження за ч. 1 ст. 438 (порушення законів і звичаїв ведення війни) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років. Підозрюваних оголосили в розшук.

  • Наприкінці жовтня заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова заявила, що після незаконної анексії Криму російські окупанти перетворили півострів на військову базу та продовжують цілеспрямовану політику щодо зміни його демографічної структури — вони витісняють українське населення і заміняють його громадянами Росії.