Фракція радить «слугам», як коментувати збільшення видатків на сектор безпеки: Це не особисто Аваков чи окремо МВС

Автори:
Вікторія Мартинюк, Марія Жартовська
Дата:
Фракція радить «слугам», як коментувати збільшення видатків на сектор безпеки: Це не особисто Аваков чи окремо МВС

Олександр Чекменьов / «Бабель»

Аналітичний та інформаційний відділи фракції «Слуга народу» підготували для депутатів тези для коментування скорочення видатків на оборону і збільшення на сектор безпеки.

Документ з ефірними тезами для «слуг», датований 2 листопада, опинився у розпорядженні «Бабеля».

«Слугам» радять наголошувати, що видатки на оборону та безпеку скорочувати не можна. А що стосується сектора безпеки, радять казати, що це не особисто міністр внутрішніх справ Арсен Аваков чи окремо МВС, як це «намагаються представити опоненти».

Автори пояснюють, що збільшення видатків на безпеку – це «на розвідку, прикордонників, СБУ, Державну службу з надзвичайних ситуацій (ДСНС)». Щодо останньої, то нардепам радять нагадати про повені, лісові пожежі, зокрема й поблизу лінії фронту. І наголошувати, що саме на рятувальників збільшують видатки.

«Наприклад, ДСНС керується через міністра внутрішніх справ. Хіба це має означати, що не потрібно давати більше грошей на наших рятувальників? Ви ж бачили, яким складним є цей рік», — йдеться в документі.

Також автори нагадують, що наступного року планується запуск Бюро економічної безпеки, що «позбавить СБУ невластивих їй функцій і забезпечить ліквідацію податкової міліції». І додають, щоб «скоротити людей у старих структурах, потрібно провести усі гарантовані законом виплати, а це теж видатки».

«Слугам» пояснюють, як відповідати на запитання, чому не збільшують видатки на Національне антикорупційне бюро. «Тому, що воно запущене давно і не потребує витрат на організацію роботи, найм людей і закупівлю техніки. А от у Держбюро розслідувань така потреба ще залишається», — додають автори.

  • 13 жовтня уряд погодив виділення додаткових коштів Міністерству внутрішніх справ з Фонду боротьби з коронавірусом. На засіданні Кабміну не озвучили, скільки конкретно коштів виділять МВС. Але раніше експертна організація StateWatch з посиланням на лист МВС повідомляла, що Аваков просив виділити 1,9 мільярда гривень на доплати поліцейським, тому що виділені в червні 2,2 мільярда вже майже витратили.