Справа MH17: захист підозрюваного підполковника Пулатова хоче допитати Геращенка, Авакова і бойовика Цемаха

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Адвокати підполковника Повітряно-десантних військ Росії Олега Пулатова, якого звинувачують у причетності до катастрофи літака Malaysia Airlines на Донбасі в 2014 році, попросили допитати міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова та його заступника Антона Геращенка. Про це повідомляє УНН.

«Геращенко був опитаний як свідок 29 серпня 2017 року. У липні 2014 року він працював радником міністра внутрішніх справ України. У своїй заяві він сказав, що хтось на імʼя Кропачов встановив камери на вулицях Сніжного і Тореза, і стверджував, що ці камери записали пересування військової техніки... Захист хотів би допитати Геращенка, Кропачова і того, хто зробив фото», — заявив один із захисників.

До того ж як свідка адвокати Пулатова просять допитати міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

«18 липня 2014 року Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ України, опублікував посилання на відео, про яке раніше згадувалося... У повідомленні він заявив, що, найімовірніше, секретні підрозділи спостереження МВС 18 липня 2014 року о 04:50 спостерігали транспортування ракетної установки у бік російського кордону», — пояснили адвокати.

Ще одним свідком на засідання просять запросити колишнього «командира ППО» міста Сніжне Володимира Цемаха, виданого Росії під час обміну полоненими у вересні 2019 року.

«Цемах має знати більше про «Бук», бо він займався ППО Сніжного», — вважає нідерландська адвокатка Сабіна тен Дуссхате.

Окрім цього, захист підполковника хоче поспілкуватися з низкою свідків, які говорили про «Бук», а також із експертами, які проводили дослідження виявлених елементів та з’ясували, що MH17 збив «Бук».

Також захист прагне допитати представників Bellingcat, які проводили розслідування щодо катастрофи MH17.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Тореза Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Всі пасажири і члени екіпажу — всього 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака відкидає, але висуває суперечливі версії події.
  • Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення в причетності до катастрофи росіянам — генерал-майору Сергію Дубинському (позивний «Хмурий»), полковнику Олег Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігор Гіркіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Крот»).
  • У жовтні Росія вийшла з консультацій з Австралією і Нідерландами щодо авіакатастрофи рейсу MH17 на Донбасі.