Справа Гандзюк: нардепа Лероса виключили з Тимчасової слідчої комісії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Справа Гандзюк: нардепа Лероса виключили з Тимчасової слідчої комісії

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Верховна Рада виключила зі складу Тимчасової слідчої комісії з розслідування вбивства активістки Катерини Гандзюк та нападів на інших активістів нардепа Гео Лероса.

За відповідну постанову проголосували 276 нардепів.

У пояснювальній записці до проєкту постанови йдеться про те, що 29 вересня фракція «Слуга народу» направила листа щодо зміни складу ТСК і звільнення народного депутата Лероса від обов’язків члена комісії на підставі його заяви.

У червні Верховна Рада підтримала звіт Тимчасової слідчої комісії щодо розслідування вбивства активістки Катерини Гандзюк. Його направили усім силовим органам, які у межах компетенції мали відреагувати та проінформувати парламент.

  • Громадська активістка Катерина Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року після того, як трьома місяцями раніше в Херсоні невідомий облив її сірчаною кислотою. За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк затримали шістьох осіб.
  • У червні 2019 року суд оголосив їм вироки. Організатор виконання замаху на вбивство Гандзюк Торбін засуджений до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Микита Грабчук отримав 6 років увʼязнення, обвинувачені в пособництві Володимир Васянович та Віктор Горбунов — 4 і 3 роки позбавлення волі відповідно, співучасник злочину Вʼячеслав Вишневський — 4 роки вʼязниці.
  • 25 червня 2020 року Офіс генерального прокурора завершив розслідування у справі про вбивство Гандзюк. Голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер підозрюється в тому, що за попередньою змовою з іншим підозрюваним Олексієм Левіним організував напад на Гандзюк, який призвів до її смерті.