Профільний комітет Ради: Проєкт держбюджету на 2021 рік готовий до розгляду

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Бюджетний комітет Верховної Ради завершив підготовку проєкту держбюджету на 2021 рік до розгляду парламентом у першому читанні.

Голова комітету Юрій Арістов повідомив, що за участю Міністерства фінансів і Рахункової палати було розглянуто 2 451 пропозицію до проєкту, після чого були представлені висновки, в яких пропонується збільшити доходи держбюджету на 20,2 млрд гривень і перерозподілити частину витрат.

Комітет запропонував уточнити або виключити окремі положення законопроєкту для узгодження з вимогами Бюджетного кодексу. «Ідеться про визначення граничних обсягів державного гарантованого боргу і державних гарантій, про розподіл нерозподілених видатків на державні капіталовкладення, а також про забезпечення парламентського контролю над розподілом коштів за деякими бюджетними програмами», — заявив Арістов.

Комітет пропонує збільшити витрати на охорону здоровʼя, освіту, соцзахист, культуру, спорт, забезпечення дипломатичних установ, утилізацію твердого ракетного палива, підтримку сільгоспвиробників, а також на інвестиційні та інфраструктурні проєкти.

Верховній Раді рекомендували ухвалити підготовлений проєкт постанови щодо висновків і пропозицій до проєкту держбюджету на 2021 рік.

  • 14 вересня Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт про держбюджет на наступний рік.
  • Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що доходи передбачаються на рівні 1,071 трлн, витрати — 1, 35 трлн, а дефіцит держбюджету буде на рівні 270 млрд гривень. За його словами, зростання доходів планується за рахунок більш «ефективного адміністрування податку на додану вартість». Також Марченко пояснив збільшення витрат на Офіс президента «диспропорцією» в зарплаті. На 500 осіб передбачено 1,2 млн гривень.