«Є нічим іншим, як катуванням». Омбудсмен Денісова звернулася до російської колеги та просить розслідувати побиття політвʼязня Шумкова

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Є нічим іншим, як катуванням». Омбудсмен Денісова звернулася до російської колеги та просить розслідувати побиття політвʼязня Шумкова

Facebook / Свободу Олександру Шумкову - FreeShumkov

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова відреагувала на побиття у російській колонії українського політвʼязня Олександра Шумкова. Вона закликала російського омбудсмена Тетяну Москалькову провести розслідування. Про це Денісова написала у Facebook.

«Звертаюся до Москалькової з вимогою вжити термінових заходів реагування — припинити катування громадянина України, провести ретельне розслідування обставин кричущого порушення прав на життя та особисту безпеку, а також забезпечити надання відповідної медичної допомоги», — наголосила Денісова.

Вона також просить відреагувати представників міжнародних правозахисних організацій та сприяти безпеці Шумкова і його безперешкодному поверненню в Україну по закінченню терміну ув’язнення.

Омбудсман наголосила, що побиття Шумкова є катуванням і жорстоким поводженням з в’язнями, що порушує Конвенцію про захист прав людини. Вона додала, що поки невідомо, за яких обставин це сталося.

Нагадаємо, напередодні тітка увʼязненого Людмила Шумкова повідомила, що Олександра побив працівник російської колонії. Вона переконана, що всі дії російських правоохоронців та спецслужб направлені на провокації, щоб відкрити ще одну кримінальну справу проти Шумкова.

Справа Шумкова

Шумков зник у вересні 2017 року. Пізніше зʼясувалося, що він у російському СІЗО, хоча законно пройшов перевірку на кордоні з РФ 23 серпня 2017 року. Російські правоохоронці заявили, що Шумков за власною ініціативою прибув до РФ, ховаючись від кримінального переслідування в Україні. Крім того, він нібито просто на прикордонному пункті повідомив про членство у «Правому секторі». Сам Шумков на суді розповів, що в Україні йому запропонували викурити сигарету з марихуаною. Затягнувшись, він знепритомнів, а прокинувся вже в Росії.

Шумкова визнали винним в «участі в діяльності екстремістської організації». Сам українець свою провину заперечував. Під час судового засідання Шумков пояснив, що залишив лави «Правого сектора» у червні 2014 року та вступив до Збройних сил України. «Правий сектор» заборонили в Росії лише в листопаді 2014 року.

На думку російського слідства, той факт, що Шумков був охоронцем екслідера ПС Дмитра Яроша, свідчить про його «значну роль в організації». Крім участі в ПС, Шумкову інкримінували участь у цивільній блокаді Криму у вересні 2015 року та в «низці акцій, спрямованих на залякування мешканців Херсонської області, які мітингували проти блокади Криму і закликали до відновлення економічних і політичних взаємин з Росією».