У США найбільша мережа супермаркетів Walmart прибрала з прилавків зброю, побоюючись мародерства

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Керівництво компанії Walmart Inc., якій належить найбільша в США мережа однойменних супермаркетів, розпорядилося прибрати з прилавків зброю і патрони у звʼязку із ситуацією в Філадельфії.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Вогнепальна зброя продається приблизно в половині з 4 750 магазинів по всій країні. Керівництво побоюється, що у разі мародерства і масових грабежів зброя потрапить не в ті руки. Також рішення прийнято на тлі можливих заворушень під час президентських виборів, які пройдуть 3 листопада. Ця президентська гонка значно поляризувала американське суспільство, загостривши протистояння між демократами і республіканцями аж до перестрілок на вулицях.

Представник Walmart заявив, що торговельна мережа вже вдавалася до таких заходів кілька разів за останні роки. Це відбувалося під час окремих спалахів масових заворушень. У минулому році Walmart припиняла продаж боєприпасів для пістолетів і деяких штурмових гвинтівок, зокрема, розривні і бронебійні патрони.

Покупці, проте, як і раніше зможуть купувати зброю і патрони, але за попереднім замовленням.

Як пише газета, на тлі протестів проти поліцейського насильства і активізації різних радикальних груп у США в цьому році значно зріс попит на зброю. В останні місяці продажі досягли рекордного рівня.

  • 26 жовтня в Філадельфії поліцейські застрелили темношкірого чоловіка, який страждав біполярним розладом. 27-річний Волтер Воллес під час загострення хвороби вибіг на вулицю з ножем і пішов на поліцейських, після чого отримав кілька куль.
  • Інцидент викликав чергову хвилю протестів і сутичок з поліцією. В результаті зіткнень було затримано понад 100 осіб, а близько 60 поліцейських постраждали. Під час заворушень також були розграбовані магазини — постраждали магазини мережі Foot Locker і Walmart.
  • У США вже пʼять місяців палають протести проти расизму та поліцейської жорстокості. Рух Black Lives Matter розрісся майже в кожному штаті. Протести спалахнули 25 травня після появи відео, на якому поліцейський Дерек Шовен душив коліном беззбройного афроамериканця Джорджа Флойда, поки той не помер.