АМКУ оштрафував «Інтерпайп» Пінчука на майже 70 млн гривень за змову на тендерах. Компанія збирається йти до суду

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
АМКУ оштрафував «Інтерпайп» Пінчука на майже 70 млн гривень за змову на тендерах. Компанія збирається йти до суду

National Bank Of Ukraine / Flickr

Антимонопольний комітет оштрафував компанії «Інтерпайп Україна», «Рєтек», «Транспортні інвестиції» та «Фірма «Інтервторпром» на понад 70 мільйонів гривень за змову на тендерах.

Про це повідомили у пресслужбі АМКУ.

Як зазначається, торги на замовлення філій «Укрзалізниці» проводили ще у 2018 році. Загальна очікувана вартість за 42 процедурами закупівель суцільнокатаних коліс і чорнових бандажів становила майже 700 млн гривень.

Переможцем у всіх процедурах стала компанія «Інтерпайп Україна», що належить українському олігарху Віктору Пінчуку.

За даними АМКУ, компанії-учасниці пов’язані спільними інтересами.

Окрім штрафу, комітет вирішив позбавити порушників права участі в публічних закупівлях на 3 роки.

Водночас в «Інтерпайпі» уточнили, що компанію оштрафували на 69,3 млн гривень, і заявили, що збираються оскаржувати рішення АМКУ в суді.

«Як національний виробник ми вважаємо рішення АМКУ несправедливим і необґрунтованим, ухваленим не на підставі фактів, а на припущеннях. Недобросовісні конкуренти намагаються дискредитувати національного виробника, щоб забезпечити поставку в Україну продукції російських виробників», — наголосили в компанії.

  • Раніше СБУ зʼясувала, що «Укрзалізниця» закупила на 100 млн гривень неякісних запчастин для ремонту рухомого складу. У злочинній схемі брали участь посадові особи з керівного складу УЗ і представники комерційних фірм.
  • У липні Служба безпеки України виявила масштабні розкрадання в «Укрзалізниці» на ремонті рухомого складу. Протягом 2018—2019 років приватні підприємці вступили у змову з деякими керівниками одного з департаментів і структурних підрозділів «Укрзалізниці». Посадовці забезпечували ділкам перемоги в тендерах, попри те, що «підрядники» не мали відповідних дозволів і сертифікатів на ремонт колісних пар для пасажирських вагонів.